Dragi colegi şi parteneri ai Societății Române de Chirurgie Vasculară,

Trăim cu adevărat vremuri complicate. Cu atât mai mult cu cât noi toți, medici și parteneri din industria farma, ne aflăm astăzi în prima linie a unui război pentru care puteam fi cu siguranță mai bine pregătiți.

Cât va dura acest război și cum va arăta România și sistemul ei medical la terminarea pandemiei sunt date necunoscute în acest moment; dinamica evenimentelor este imprevizibilă și lipsește încă certitudinea datei la care știința va putea formula un răspuns definitiv la adresa Covid-19 (vaccin sau tratament).

Datoria noastră, acum – ca profesioniști în medicină, dar și ca cetățeni responsabili – este să ne păstrăm rațiunea intactă și să acționăm în consecință, să punem binele pacientului înaintea binelui personal și să continuăm să ne facem meseria aducându-ne însă aminte că medicina nu e doar profesie, ci și vocație.

Educația medicală continuă este și ea o componentă obligatorie a profesiei noastre, iar Societatea Română de Chirurgie Vasculară (SRCV) și-a asumat această misiune, pentru și în numele membrilor săi. În toamna acestui an, în perioada 15 – 17 octombrie, am anunțat deja Al IV-lea Congres SRCV, într-o locație devenită deja tradițională – Hotelul „Ramada” din Sibiu. Partenerii noștri de la compania Eventer.Net au efectuat deja rezervările necesare și au finalizat website-ul și aplicația pentru înscrieri online. Dar, în contextul actual, caracterizat de incertitudine, considerăm că e mai util să amânăm data lansării evenimentului şi a înscrierilor până cel puțin în a doua jumătate a lunii aprilie. Vă vom ține la curent folosind canalele de comunicare cu care v-ați familiarizat deja: newsletters, website-ul Societăţii (www.srcv.ro) şi website-ul evenimentelor SRCV (www.srcv-events.ro).

Revenind în prezent, SRCV a elaborat un set de Recomandări pentru organizarea activității operatorii în perioada pandemiei COVID-19. În elaborarea documentului am fost inspirați sau, mai bine spus, alarmați de situații concrete pe care le-am constatat în jurul nostru sau care ne-au fost transmise de către colegi din țară. Vă rugăm să vă însușiți recomandările Societății Române de Chirurgie Vasculară și să transmiteți documentul mai departe colegilor dvs., în folosul pacienților noștri și al unei organizări raționale și eficiente a resurselor umane și tehnologice de care dispune sistemul nostru sanitar.

Recomandările Societății Române de Chirurgie Vasculară pentru organizarea activității operatorii în perioada pandemiei COVID-19

Aceste recomandări sunt actualizate permanent în funcție de directivele guvernamentale și de evoluția situației pe plan național

Pandemia de COVID-19 ne-a schimbat brusc și dramatic viețile. Declararea stării de urgență a închis școlile, restaurantele, a anulat evenimentele sportive și culturale.

Aceste timpuri sunt, de asemenea, extrem de stresante pentru corpul medical, dar și pentru pacienții noștri, față de care am depus un jurământ să îi îngrijim și să îi tratăm. Sunt multe lucruri confuze, dar învățăm de la colegii noștri chinezi, italieni și treptat din toată lumea, că putem rupe lanțul de transmitere a bolii prin igienă personală, folosirea echipamentelor de protecție și distanțare socială (https://www.who.int/docs/defaultsource/coronaviruse/who-rights-roles-respon-hw-covid-19.pdf?sfvrsn=bcabd401_0).

Sunt multe întrebări fără răspuns pe moment, dar este clar că pacienții asimptomatici, aflați în perioada de incubație, pot fi contagioși, iar testele virale negative nu exclud infecția. Orice pacient poate fi potențial contaminant sau contaminabil.

Este evidentă nevoia ca spitalele să își păstreze disponibilitatea terapie intensivă (TI) pentru pacienții ce o vor necesita. În consecință, fiecare specialitate trebuie să prioritizeze intervențiile care impun monitorizare postoperatorie de TI și care pot fi reprogramate, fără a aduce vreun prejudiciu important pacientului. Ca urmare, majoritatea intervențiilor de chirurgie electivă trebuie amânate (tratamentul endovascular al claudicației, tratamentul varicelor, tratamentul bolii carotidiene asimptomatice etc.), iar durata acestei amânări nu poate fi estimată la ora actuală.

Urmând modelul Societăților Franceze de Chirurgie Vasculară și Endovasculară și Americane de Chirurgie Vasculară, Societatea Română de Chirurgie Vasculară propune categoriile de indicații operatorii de urgență, care trebuie efectuate, în măsura posibilităților, de către fiecare serviciu de chirurgie vasculară. Pentru a se asigura permanența îngrijirii nediscriminatorii a tuturor patologiilor, este recomandată atât tratarea prioritară a urgențelor cât și menținerea accesului la blocul operator a a pacienților non-COVID 19.

 

Indicație de operație

Urgență vitală (necesită rezolvare în decurs de ore)
  • anevrismele aortice rupte sau rapid evolutive, disecția aortică tip B, pseudoanevrisme
  • traumatismele vasculare cu hemoragie și/sau ischemie
  • sângerare de la nivelul unui bypass, acces vascular, fistulă, grefon vascular
  • ischemie acută mezenterică
  • ischemia acută a membrelor inferioare (Rutherford 1, 2a, 2b)

 

Urgență critică (necesită rezolvare în 1-7 zile)
  • stenozele carotidiene simptomatice
  • anevrisme de aortă abdominală (> 7 cm) sau anevrisme periferice voluminoase
  • infecțiile protezelor vasculare fără sindrom septic, șoc hemoragic sau iminență de ruptură
  • ischemia mezenterică cronică
  • hipertensiune renovasculară simptomatică sau insuficiență renală
  • tromboză venoasă profundă iliofemurală masivă
  • sindrom de apertură toracică arterială sau venoasă simptomatic cu ocluzie acută

 

Boala acută (necesită rezolvare în 30 de zile, indicația implică judecata clinică)
  • revascularizarea ischemiei cronice ce amenință membrul inferior (așa-numita chronic limbthreatening ischemia), funcție de stadiul WIfI
  • revascularizarea stenozelor de grad înalt a unor intervenții anterioare
  • tromboză venoasă profundă iliofemurală la pacientul cu risc redus
  • anevrisme viscerale mari, asimptomatice
  • accesul pentru hemodializă (complicații care pot determina pierderea abordului vascular preexistent sau necesitatea creării unui abord vascular pentru nefrologi)

 

Recomandare de amânare a intervențiilor elective, până la controlarea situației COVID-19
  • claudicație
  • stenoza carotidiană asimptomatică
  • vene varicoase
  • sindromul May-Thurner asimptomatic
  • sindrom de apertură toracică cu simptome neurologice

 

Indicația finală de programare și tratament este stabilită pe baza disponibilităților locale, în urma evaluării clinice și paraclinice a pacientului, fiind obligatorie aprecierea atentă a cazurilor la care amânarea poate agrava boala.

Pentru situațiile ambigue SRCV stă la dispoziția medicilor specialiști la [email protected]

 

Conf. Dr. Radu Popa
Președintele SRCV

Prof. Dr. Mihai Ionac
Secretarul general al SRCV

Dr. Adrian Mureşan
Președinte ales SRCV