Chirurgii vasculari transmit un mesaj pacientilor cu boli vasculare periferice in perioada pandemiei de COVID-19:

Indemnul #StamAcasa nu este valabil pentru pacientii cu boli vasculare acute

Pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19 autoritatile au transmis un mesaj ferm catre populatie sa stea acasa si departe de spital. Aceasta măsură este pe deplin justificată, dar are o consecinta secundară foarte serioasă, anume numărul de pacienti care se prezinta la spital in stadii acute a scazut foarte mult.

Dar, cu toate ca suntem in plina pandemie, sunt mai multi pacienti care sufera de boli vasculare decat de COVID-19. Ca urmare, pacientii vin in stadii de boala mult agravata sau nu vin deloc.

Faptul ca in spitale se prezinta mai putin pacienti inseamna că a scăzut oare numărul accidentelor vasculare cerebrale, a scăzut numărul celor care sufera de ischemie acuta sau de tromboza venoasă profundă?

Din pacate nu, pacientii pur si simplu nu vin, asa ca stau acasa si probabil mor acasa. Sau daca vin, vin in stare mult mai grava si vor suferi amputatii sau paralizii in loc sa beneficieze de tratament care le-ar pastra sanatatea.

Asa incat mesajul nostru este urmatorul: ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca pentru pacientii vasculari „#StămAcasă” nu se aplica pentru bolile vasculare acute.

Un accident vascular cerebral, blocarea circulatiei la picioare sau la intestine, o hemoragie interna sunt urgente cel putin atat de mari ca si infectia cu coronavirus.

Pacientii cu boli vasculare trebuie sa vina la spital daca au durere sau late simptome serioase.

Trebuie sa continuam sa salvam vietile pacientilor nostri, deoarece, spre deosebire de COVID-19, stim cum sa o facem, mai ales in aceste vremuri complicate.

Stati sanatosi! Aveti grija de voi!

 

Conf. Dr. Radu Popa
Președintele SRCV

Prof. Dr. Mihai Ionac
Secretarul general al SRCV

Dr. Adrian Mureşan
Președinte ales SRCV